Uppdrag och samarbeten

Organisationer tar kontakt med oss av en mängd anledningar. Gemensamt är att de står inför en utmaning som kräver mångas engagemang, ett lärande förhållningssätt och en tydlig strategi att bättre hantera komplexitet. Nedan finner du några exempel på uppdrag som vi arbetat med. I flera av dessa samarbetar vi med andra i vårt nätverk av förändringsvägledare.

Samverkan kring komplexa utmaningar

Vid svåra samhällsutmaningar är det lätt att falla för enkla lösningar som anpassas till begränsande strukturer. Vi brinner för kluriga samverkansprocesser och hjälper er att möta komplexa utmaningar på kreativa sätt där många aktörer engageras att bidra.

  • Vi har stöttat Havs- och vattenmyndiaheten att tillsammans med regionala och lokala aktörer runt Södra Bottenhavet och Stockholms skärgård att utveckla en ny form av gemensam och gränsöverskridande förvaltning. Den utgår mer från hela ekosystemtes villkor och engagerar runt 100 aktörer i ett gränsöverskridande arbete. Vår roll har varit rådgivning kring strategi, stöd till projektledning samt processledning av flera typer av samverkansprocesser, stormöten, lärandemöten m.m. Allt för att stödja framväxandet av en förvaltning där samarbete, aktörskap och självorganisering står i centrum, så att alla kan agera från en bredare systemsyn där målkonflikter kan ta plats.

  • Hur kan kultur vara kraft för människors gemenskap och stadens utveckling? Uppsala kommun ville att arbetet inför ansökan till att bli Kulturhuvdstad skulle medskapas av många aktörer inom kultur- och stadsutveckling. Och att processen i sig skulle skapa värde för alla. Vi stöttade med strategi och ledning av en process med dialogmöten, festival mm där syfte, riktning och strategi medskapades av många aktörer i staden.

    Den inledande dialogprocessen har haft mycket stor betydelse för projektet. De insikter och idéer som kom fram har varit vägledande och formade konceptet för Uppsala 2029. Vi grundar fortfarande arbetet på de principer och visioner som utvecklades under denna viktiga fas.
    - Patric Kiraly, projektledare Uppsala kommun

Engagerande workshops och möten

En trygg och kreativ miljö där olika intressenter kan lära tillsammans är avgörande för förändringsarbete. Kraften i att verkligen lyssna och bli lyssnad på överraskar ofta. Vi skapar möten där alla kan bidra med sina resurser och frågor och samtidigt känna sig hörda i sin tveksamhet och oro.

  • Vi har samarbetet med Fritidsförvaltngen i Malmö kring flera uppdrag. Denna gång ville de förnya formerna för de stora möten de årligen har med anställda i föreningar som får bidrag från dem. Vi designade ett upplägg som gav plats för ömsesidigt lärande och byggde på alla deltagares behov och engagemang.

    ”Vi fick mycket positiv feedback både från föreningskonsulenter och de anställda hos oss. Det som framför allt lyfts fram var dialogen och verktygen för fortsatt dialog i föreningen.

    - Malin Eggertz Forsmark , Malmö stad

  • Hur kan vi främja jämlikhet och mångfald på Teaterhögskolan nu och i framtiden? Under flera år har vi på olika sätt stöttat skolans arbete kring denna fråga. Vid ett tillfälle samlades skolan alla studenter och personal för att gemensamt lära av varandra, ta fram tydliga rekommendationer till skolledningen och medskapa nya initiativ.

    “Eleverna har varit otroligt tacksamma för workshopen och vi i ledningen är mycket nöjda med ert arbete.”

    — Pelle Haneus, Utbildningsledare Teaterhögskolan Malmö

Verksamhetsutveckling

Vi faciliterar ofta utvecklingsarbete över tid. Det kan t.ex handla om att förbättra samarbetet inom organisationer, utveckla nya metoder eller stötta i arbetet med att ta fram långsiktiga strategier.

  • Förändringar i omvärlden och villkor ställde nya krav på organisationen. Teatercentrum. De behövde förändringar på flera plan - organisation, ledarskap, roller och arbetssätt samt en ökad samsyn från de olika delarna i organisationen. Under sju månader stöttade vi medarbetare och styrelsen i att bygga samarbetskapacitet, stärka tillit och ta fram konkreta förändringar kring de viktigaste områdena.

  • ABF Skåne kontaktade oss för att få stöd i framtagandet av en ny långsiktig strategi. Strategin skulle medskapas av, och vara vägledande för, anställda och förtroendevalda i ABF Skåne men även medlemsorganisationer och lokala ABF-avdelningar i hela Skåne. Under ett halvår möttes personal och styrelsen vid tre tillfällen för att tillsammans tydliggöra syfte och målsättningar, medskapa fram nya riktningar och hitta konkreta sätt att engagera samtliga aktörer.

Innovationslabb

Att under en period kraftsamla alla som berörs av en komplex samhällsutmaning att “labba sig fram” över 3-5 tillfällen ger konkreta resultat och bygger samverkanskapacitet för framtiden.

  • Allt fler människor upplever sig ofrivilligt ensamma – en komplex fråga och ett växande samhällsutmaning. Inom ramen för det EU-finansierade projektet Cross-Innovation Southern Sweden skapade vi en process där 45 relevanta aktörer från kommun, region, civilsamhälle, universitet samt kreativa näringar samlades kring frågan: Hur kan vi få fler att uppleva tillhörighet, gemenskap och livsglädje? Deltagarna möttes regelbundet över tre månader för att gemensamt arbeta fram nya, kreativa samverkansinitiativ. Utöver flera konkreta projekt som tagits vidare resulterade processen i en fördjupad förståelse för frågan, nya relationer och oväntade samarbeten.

  • Region Blekinge samverkar med kommunerna i länet kring en nysatsning på ungas psykiska hälsa. Vi hjälpte till med stöd i strategi av en missionsorienterad ansats och faciliterade en process där ett 50-tal aktörer möttes över tid för att fördjupa förståelse och hitta viktigaste insatserna just nu. Målet är systemförändring – att stödja framväxten av nya sätt att möta och stärka ungas välbefinnande. Ett 40 tal unga var också involverade i flera träffar och tog viktig plats med sina perspektiv i samtal och samarbete.

    Det är det äkta inlyssnande och att utan prestige varsamt stötta processen framåt till det den vill bli, som är kärnan i ert bidrag. Ni bjuder in med en närvaro vilket skapar en unik process som lyfter alla deltagare, får oss i kontakt med oss själva och med känslan att vi är en del av något större.

    - Anna Lindberg, Region Blekinge

Förändring i det stora är knuten till förändring i det lilla. Utöver vår uppskattade utbildning Medskapa Förändring skräddarsyr vi utbildningar som stärker kapacitet att leda och samarbeta.

Kapacitet att leda och samarbeta

  • Att fördjupa samarbete med fler, både innanför och utanför Göteborgs kommun ställer nya krav på tjänstepersoner och strateger i grundskoleförvaltningen. Vi har skräddarsytt en läranderesa - en utbildning som stärker kapaciteten inom medskapande processledning. Över fem månader och flera träffar stöttas deltagarna ta konkreta steg framåt och bli säkrare i sin roll att bjuda in och stötta de som berörs att engagera sig, lära och medskapa vägar framåt.

    ”Vi har fått ny lust, kunskap och självförtroende att processleda. Ett språk och en gemensam upplevelse som gör att vi i kollegiet på ett bättre sätt kan prata om processledning. Större medvetenhet och förståelse för vikten av hur vi arbetar, inte bara vad vi ska uppnå och göra”

    - Maria Friden, Grundskoleförvaltningen Göteborgs stad

  • Vi såg ett behov av att stärka systemkapacitet för konkreta metoder att utöka ungas makt i samhället. I samarbete med Youth2030 bjöd vi därför in till en utbildningsresa skräddarsydd för tjänstepersoner som arbetar med unga inflytande – Inflytandeakademin. Deltagare från kommuner över hela Sverige möttes vid fem tillfällen för att stärka sitt självledarskap, lära av varandra och utöka sina verktygslådor för att på riktigt kunna öka ungas delaktighet och inflytande.

    “Jag har fått en stor verktygslåda med metoder för både inflytandeprocesser och hur jag själv kan hitta balans i utmanande situationer. Jag har även fått bättre förståelse för systemet jag verkar i – hur motstånd uppstår och vilka strategier som kan bemöta det.”

    Rebecka Hansen, Ungdomssamordnare Höganäs kommun

Coachning och handledning

Vi möter ledare och team precis där de är, med sina frågor, frustation och resurser. Genom coachning guidar vi med frågor till en närvaro och uppmärksamhet på situationen och sin egenkraft som öppnar upp för nya sätt att vara, tänka och agera. I vår handledning stöder vi grupper i sin utvecklingsprocess mot en trygg, modig och kreativ grupp. Inte sällan så önskas också rådgivning kring strategi eller design för hur insatser bättre ska möta och dra nytta av komplexiteten.

Demokratilabb

Demokratilabb är en strategi vi utvecklat och genomfört på flera platser. Processen skapar en trygg och kreativ ram för unga att tillsammans med vuxna utveckla nya idéer. Läs mer i vår guide.

  • Utvecklingen av strategin Demokratilabb
    har fått mycket fart av samarbetet med Ludvika och Rädda Barnen. I Ludvika har vi genomfört tre labb där höstagieungdomar identifierar utmaningar och tillsammans med politiker och tjänstepersoner. De förstår problem djupare tillsammans och arbetar fram nya lösningar. Nu fortsätter vi ihop med Rädda Barnen sprida Demokratilabb som strategi för ett inkluderande förändringsarbete.

    “Tack vare Demokratilabbet kan vi hitta bättre angreppssätt på utmaningarna i Ludvika. Ungdomarna har varit vältaliga, engagerade och klara i sina uppfattningar. Vi vuxna har haft fokus på att skapa dialog och använda öronen mer än munnen.”

    Leif Petterson, kommunalråd, Ludvika kommun

Lokal utveckling

Vi har arbetat på olika sätt med att stödja lokala aktörer engagera boende, brukare, elever eller föreningsmedlemmar att agera för förändring i sitt sammanhang. Rotade i teori och praktik för social mobilisering och empowerment stöttar vi förändring underifrån-upp.

  • Under ett år stöttade vi aktörer i södra Sofielund, Malmö att lära av varandra, skapa struktur för organisering och kraftsamling utifrån de nätverk som stärktes. Uppdragsgivare var Fastighets- och gatukontoret.