Växla upp ledarskapet.

För sjätte året startar processledarutbildningen medskapa förändring i oktober – en fem månaders läranderesa. Vi erbjuder även skräddarsydda utbildningar inom medskapande processledning, metoder för kreativa workshops, självledarskap, visionsarbete och strategier för att stärka ungas inflytande.

Medskapa förändring

Processledarutbildning för att driva förändring i komplexitet och osäkerhet. Nästa kursomgång startar 17 oktober 2024.


Hur får vi till ett kraftfullt förändringsarbete i tider av osäkerhet och komplexitet?

Vi som arbetar för samhällsutveckling utmanas nu mer än någon sin av ständigt skiftande förutsättningar i vår omvärld. Vi kan välja att antingen göra mer av det invanda eller öppna upp för förändring, våga lära om och agera på nya sätt.

Medskapa förändring stöttar dig som har ett uppdrag att driva processer i frågor som berör många och förutsätter samverkan. Utbildningen har ett praktiskt fokus och syftar till att stödja dig i att direkt pröva metoder, omsätta insikter och lärdomar i ditt arbete. Grundad i komplexitetsteori och relevanta processmodeller för förändring ger den en solid grund för dig som vill ta ditt nästa utvecklingssteg som processledare.

Deltagarna är varandras främsta resurser. Du möter och lär tillsammans med andra som delar engagemanget och kanske även villrådigheten. Både under träffarna och i de lärgrupper deltagarna möts i mellan träffarna landar vi lärdomar, fördjupar och stöttar varandra vidare.

Utbildningens fundament

Utbildningens är uppbyggd kring fyra bärande teman. De utgör fundament för hur vi kan skapa sammanhang där många engageras och driver förändring.

Allt mer arbete kräver samverkan över gränser. Men samverkan är inget som automatiskt fungerar bara för att det finns ambitioner eller är bestämt. Gott samarbete är ett resultat av att man är, relaterar och arbetar på vissa sätt tillsammans.

Medskapa förändring stärker deltagarnas kapacitet att förverkliga fundamenten för framgångsrik samverkan och medskapande i sitt sammanhang.

Översikt träffar

Praktisk information

Vem passar utbildningen för?

Den passar dig som har en roll som exempelvis strateg, projektledare eller verksamhetsutvecklare. Eller du som är chef med ansvar för samarbeten och ett team. Över 130 personer har hittills deltagit i tidigare team varav de allra flesta kommer från offentlig sektor såsom kommuner och regioner samt föreningar engagerade för samhällsutveckling. Många deltagare stödjer samverkansinitiativ kring utmaningar av hög komplexitet.

Hur ser upplägget ut?

Utbildningen består av fem träffar varav tre är digitala och två är fysiska på plats i Malmö. Mellan träffarna möts deltagarna i lärgrupper som de delas in i. Inom ramen för utbildningen ingår även ett individuellt inledande samtal med en av kursledarna samt ett ytterligare tillfälle med möjlighet till coachning av upplägg av en egen process.

Upplägget är designat för att stödja deltagarna att så enkelt som möjligt testa metoder och omsätta lärdomar i sitt vardagsarbete. Den fjärde träffen består delvis av en öppen lärandeträff där deltagarna själva ges möjlighet att genomföra en medskapande workshop och dit deltagarna bjuder in kollegor och chefer från sina sammanhang.

På båda de fysiska träffarna i Malmö möts hela gruppen även på kvällen där vi bjuder på middag.

Vad krävs av mig som deltagare?

Resultatet av kursen står ofta i relation till den insats som du som deltagare har möjlighet att bidra med. Vissa moment av kursen kan man välja att engagera sig i i olika grad utefter förutsättningar. Räkna oavsett med totalt ca 7 h mötestid utöver de gemensamma träffarna i form av lärgruppsträffar och individuell tid med kursledarna.

Vad får jag med mig?

Metoder att leda medskapande där många engageras i att lära, vara kreativa och driva förändring.

Stärkt förmåga att organisera processer för utmaningar av hög komplexitet och osäkerhet

Sätt att leda och vara som skapar öppenhet och goda relationer med kollegor och samarbetspartners.

Fördjupad förståelse om dig själv och verktyg för eget lärande, reflektion och närvaro.

Ett nätverk av andra processledare att lära tillsammans med.

Vi använder och lär ut många praktiska metoder som ni direkt kan använda i ert arbete. Ett exempel på en medskapande process som man förbereds för att kunna leda är Demokratilabb.

Vilka är kursledare?

Vi i teamet har länge varit engagerade som processledare och utbildare, antingen som anställda eller som frilans. Medskapa förändring bygger på vår samlade erfarenhet av att stödja förändring och lärande i främst offentlig sektor och föreningsliv men även näringsliv. Läs mer om kursledarna Karolina Lundahl och David Ershammar under om oss. Det kommer också tas in gästlärare för specifika pass.

Vad kostar det?

Utbildningen finansieras med deltagaravgifter. Ordinarie pris är 18.500 kr + moms. Önskar din organisation många platser förbereder vi ett upplägg för ert deltagande tillsammans och kan erbjuda en skräddarsydd finansieringslösning. Om du deltar som privatperson eller på andra sätt har utmaningar med kostnadsnivån kan du ansöka om en stipendieplats. Läs mer nedan.

Röster från deltagare

Helt ovärderlig kurs! Har aldrig haft så stor användning av det jag lärt mig tidigare (och då har jag ändå gått ett antal kurser under många år). Har från första början kunnat använda det jag lärt mig i mina olika uppdrag. Jag går in i en starkare roll som processledare och känner mig trygg på ett helt nytt sätt.

– Annika Molin, Strateg, Skånetrafiken

Utbildningen haft en enorm påverkan på mina förmågor och färdigheter att kunna leda såväl mig själv som andra i komplexa frågor. Härliga deltagare och ledare gjorde utbildningen viktig som både personlig och arbetsmässig upplevelse.

– Alexander Nazar, sakkunnig och verksamhetsutvecklare i "Jämlik hälsa", En Frisk Generation

Medskapa förändring gav mig både inspiration och konkreta verktyg som hjälpt mig att bättre sätta ord på den komplexa verklighet vi lever i, och samtidigt hålla i mera engagerande processer och möten. David och Karolina var fantastiska guider under denna läranderesa och skapade utrymme för oss deltagare att lära av varandra.

– Nora Forsbacka, specialist hållbar utvecklng, Fingo, Finnish Development NGOs

Utbildningen har gett mig massor av ny energi in i mitt arbete! Den har stärkt mig i förberedelser och genomföranden av möten både internt och externt och jag har fått ett nytt sammanhang att resonera kring arbete och upplägg av processer. Jag har särksilt uppskattat kombinationen av digitalt och fysiskt, möjligheten till lärgrupp och den breda blandningen av övningar.

– Åsa Almberg, verksamhetsutvecklare, Svenska Röda Korset

Kan varmt rekommendera detta sammanhang som utmanade mig och puffade på mig att våga mer parallellt med många skratt och nya vänskaper! En kurs väl värd att satsa din tid och dina pengar på!

– Sofia Emmanuelsson, regionutvecklare, Social hållbarhet, VGR

Jag och flera kollegor gick utbildningen som gav fantastiskt många bra redskap – och ett välkommet lyft i arbetsglädje och energi. Jag rekommenderar den varmt, inte minst för det fantastiska nätverk tvärs över alla samhällssektorer som man bjuds in i. Plus i kanten är om du har chansen att bjuda med fler från din arbetsplats, det ger en styrka för att kunna använda utbildningen direkt i ert arbete.

Elin Hasselberg, hållbarhetsstrateg, Malmö stad

Jag känner enormt mycket mer självförtroende kring att använda mig av ett medskapande förhållningssätt och dess metoder efter att ha gått utbildningen. Jag har kunnat använda mig av innehåll i kursen i mitt arbete och känner att jag har kommit framåt i en del processer där vi hade fastnat.

– Lisa Rosengren, koordinator för Lights On , socialförvaltningen, Göteborgs stad

Jag har byggt förståelse för att medskapande ofta ger kraftfullare och mer givande resultat. De fysiska träffarna var oerhört givande samtidigt som de digitala gav oss andra typer av användbara redskap – en bra blandning. Min härliga lärgrupp fortsätter jag hålla kontakten med!

– Josefin Madjidian, Centrum för miljö- och klimatvetenskap, Lunds universitet

Här lärt mig otroligt mycket av kloka och visa människor – båda medkursare och kursledarteamet. Jag har fått större insikt i mig själv i min roll som procesledare och känner mig mer kunnig och säker, samtidigt mer ödmjuk inför medskapande processer. Har vidgat mitt nätverk med några riktiga guldklimpar. 

– Mette Lindgren Helde, Oskarshamns kommun

Anmälan

Anmälan till Medskapa förändring 24/25 sker via den här länken. Längst ned på sidan.